• Startdatum:
  • 6 februari 2025
  • Cursusduur:
  • 1 dag
  • Rechtsgebied:
  • Burgerlijk(proces)recht
  • Soort:
  • Cursus
  • Accreditaties
  • NOVA:
  • 5
  • MFN:
  • 5

Over de cursus

Deze cursus biedt verdiepende kennis en praktijkinzichten over ADR (alternatieve geschilbeslechting), in het bijzonder mediation, in privaatrechtelijke geschillen. De focus ligt op de mediationbeginselen vrijwilligheid en vertrouwelijkheid. Bij de bespreking van het juridisch kader van de vrijwilligheid van mediation wordt vooral aandacht besteed aan de vraag of mediationclausules in rechte (of in arbitrage) afdwingbaar zijn. Dit wordt besproken aan de hand van het recente arrest van de Hoge Raad van 12 juli 2024 (CSW/PPSB). Toepassing van de clausule mag volgens de Hoge Raad geen onaanvaardbare belemmering opleveren voor het recht van partijen op toegang tot de rechter, mede gewaarborgd door art. 6 EVRM. De hierbij relevante Europese jurisprudentie komt bij de behandeling van het juridisch kader eveneens uitdrukkelijk aan bod, HvJ EU 14 juni 2017 (Menini). De gepresenteerde praktijkinzichten zien op het belang van zorgvuldig geformuleerde clausules: mediation- en ‘multi-step’ clausules (bijv. mediation, gevolgd door arbitrage). Ook wordt ingegaan op de praktijk van mediation gedurende procedures.

Vertrouwelijkheid is van groot belang bij mediation. Bij de bespreking van het juridisch kader van de vertrouwelijkheid komt met name de vraag aan de orde of de in mediation overeengekomen geheimhouding ook in rechte afdwingbaar is. Behandeld worden het verschoningsrecht van de mediator in de Implementatiewet Mediationrichtlijn (2012), geldend voor grensoverschrijdende geschillen, en de HR-uitspraak van 10 april 2009 (Mediator), waarin de Hoge Raad de bewijsovereenkomst een belangrijke beschermingsconstructie van de vertrouwelijkheid van mediation laat zijn. Voorts wordt recente lagere jurisprudentie besproken, waarbij wordt bezien of de (feiten)rechtspraak de lijn van de Hoge Raad volgt. De geboden praktijkinzichten zien op de taak van de mediator ten aanzien van de vertrouwelijkheid. Met name wordt ingegaan op de reikwijdte van de vertrouwelijkheid in mediation en hoe de mediator deze waarborgt, gebaseerd op ervaringen uit de praktijk.

Hoofddocent
Mr.dr. E.J.M. van Beukering-Rosmuller, universitair docent burgerlijk procesrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Leiden. Adviseur juridisch kader van ADR/mediation. 

Docenten

  • Prof.mr. N. Peters, advocaat bij Legaltree en hoogleraar internationale handelsarbitrage aan de Rijksuniversiteit Groningen.
  • Mr. A.A. Renken, MfN-registermediator en CEDR Accredited Business Mediator.

Doelgroep
Advocaten, rechters, (business)mediators, bedrijfsjuristen en overige juristen met interesse in ADR/mediation in privaatrechtelijke geschillen.

Niveau
Verdiepingsniveau: de deelnemers hebben minimaal een jaar ervaring in de civiele rechtspraktijk. Bekendheid met de basisprincipes van mediation wordt verondersteld.

NOvA-punten
De cursus is geaccrediteerd met 5 opleidingspunten van de NOvA (‘PO-punten’) en 5 opleidingspunten van de MfN.

Mogelijkheden onderwijs op afstand
Bij deze cursus is deelnemen op afstand niet mogelijk en de cursus wordt niet opgenomen.

Heeft u nog vragen?
Wij beantwoorden ze graag.

Per mail: pao@law.leidenuniv.nl
Telefonisch: 071 527 8666
Alle contactgegevens

Zie ook: paoleiden.nl/veelgestelde-vragen

Bijeenkomst donderdag 6 februari 2025

09:30 Ontvangst met koffie en thee
09:45 Welkom en inleiding programma
Mr.dr. E.J.M. van Beukering-Rosmuller
10:00 Juridisch kader: vrijwilligheid mediation als uitgangspunt, maar ook begrenzingen? 
Mr.dr. E.J.M. van Beukering-Rosmuller
11:15 Pauze
11:30 Praktijkinzichten clausules en mediation gedurende procedures
Prof.mr. N. Peters
12:45 Lunch
13:45 Juridisch kader: vertrouwelijkheid mediation, geheimhoudingsplicht in rechte afdwingbaar?
Mr.dr. E.J.M. van Beukering-Rosmuller
15:15 Pauze
15:30 Praktijkinzichten vertrouwelijkheid
Mr. A.A. Renken
16:45 Einde programma
Cursusleider
mr. dr. EJM van Beukering
...
Docent
mr. dr. EJM van Beukering
...
Docent
prof. mr. N. Peters
...
Docent
mr. A.A. Renken
...
Oude Sterrewacht

Sterrenwachtlaan 11, 2311 GW LEIDEN


€ 795,- (vrij van btw)

inclusief lunch, consumpties, digitaal cursusmateriaal en de monografie: E.J.M. van Beukering-Rosmuller, Mediation in juridisch perspectief, Deventer: Wolters Kluwer 2024.