Specialisatiecursus Subsidies
- Startdatum:
- 27 oktober 2025
- Cursusduur:
- 2 dagen
- Rechtsgebied:
- Bestuurs(proces)recht, Financieel recht
- Soort:
- Cursus
- Accreditaties
- NOVA:
- 11
Specialisatiecursus Subsidies: een uniek interdisciplinair perspectief op subsidieverlening en ontwikkeling en innovaties daarin. Deze opleiding is ideaal voor juristen, beleidsmedewerkers en subsidieverstrekkers. Leer van juridische, economische en bestuurskundige experts, wissel ervaringen uit met collega’s, krijg inzicht in nieuwe subsidievormen en innovatieve financieringsinstrumenten voor het realiseren van maatschappelijke doelen, en doe praktische tips op voor de dagelijkse subsidiepraktijk.
Over de specialisatiecursus
De overheid verleent jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan subsidies. Bij deze subsidieverstrekking spelen zowel juridische, economische als bestuurlijke aspecten een belangrijke rol. Binnen de overheid is de kennis over deze aspecten vaak versnipperd en tijdens cursussen wordt vaak maar aan één van deze aspecten aandacht besteed. Deze specialisatiecursus beoogt hier verandering in te brengen.
Tijdens de cursus komen diverse vraagstukken aan de orde, zoals:
Aan welke juridische normen moet worden voldaan voordat een subsidie kan worden verstrekt, en welke rol spelen de actuele ontwikkeling van het evenredigheids- en gelijkheidsbeginsel hierbij?
Wanneer is een subsidie een geschikt instrument om bepaalde beleidsdoelstellingen te bereiken en hoe moet die subsidie dan worden vormgegeven?
Van welke risico’s is (naast voor- en nadelen van bepaalde subsidievormen) sprake, en hoe kunnen deze worden gereduceerd?
Welke alternatieve instrumenten zijn er voor de ‘klassieke’ subsidie?
Tijdens de eerste dag wordt stilgestaan bij de aspecten die bij subsidieverstrekking in het algemeen van belang zijn. Tijdens de tweede dag wordt vervolgens dieper ingegaan op verschillende, nieuwe vormen van subsidieverstrekking die bij uitstek geschikt zijn als de overheid haar doelen samen wil realiseren, in een netwerk van publieke, private en/of maatschappelijke partijen.
Wat leert u?
Tijdens deze opleiding krijgt u diepgaand inzicht in het subsidie-instrument.
Na het volgen van deze opleiding:
Weet u aan welke juridische eisen subsidieverlening moet voldoen.
Weet u welke economische en bestuurlijke aspecten van subsidieverstrekking van belang zijn om rekening mee te houden.
Maakt u kennis met diverse nieuwe financieringsvormen voor het creëren van maatschappelijke impact.
Wat kunt u verwachten?
In twee dagen leert u van toonaangevende juridische, economische en bestuurskundige experts, wisselt u ervaringen uit met ‘peers’, en gaat u aan de slag met concrete praktijkvoorbeelden. De docenten bieden u, naast theoretische inzichten, concrete handvatten om uitdagingen rondom subsidies effectief aan te pakken in de praktijk.
Schrijf u nu in voor deze unieke interdisciplinaire cursus en zorg dat u volledig voorbereid bent op de huidige en toekomstige uitdagingen rondom subsidies.
Cursusleider
mr. dr. A. (Annemarie) Drahmann, Universitair Hoofddocent Staats- en Bestuursrecht Universiteit Leiden
Docenten
prof. mr. J.E. (Jacobine) van den Brink, Hoogleraar bestuursrecht bij de Universiteit van Amsterdam en projectleider Financieren in Netwerken
prof. dr. K. (Kees) Cools, Hoogleraar en bestuursadviseur
prof. dr. M.L.P. (Martijn) Groenleer, Hoogleraar Bestuurskunde Tilburg University
mr. D.K. (Demy) Jongkind, Promovenda aan de afdeling Staats- en bestuursrecht Universiteit Leiden
mr. V.A. (Veerle) van Waarde, Promovenda aan de afdeling Publiekrecht (Staats- en bestuursrecht) Universiteit van Amsterdam
Doelgroep
De opleiding is bedoeld voor eenieder die met subsidieverstrekking en/of het vaststellen van subsidiebeleid te maken heeft.
Of u nu werkzaam bent als jurist of beleidsmedewerker, deze opleiding biedt u de expertise om uitdagingen op het gebied van het subsidierecht te overzien en te beheersen.
Niveau
Verdiepingsniveau: doorgaans meer dan 1 jaar praktijkervaring in het betreffende vakgebied; voor deelname is basiskennis in het betreffende vakgebied noodzakelijk.
NOvA-punten
De cursus is geaccrediteerd met 11 opleidingspunten van de NOvA (‘PO-punten’).
Mogelijkheden onderwijs op afstand
Bij deze cursus is deelnemen op afstand niet mogelijk, er wordt er geen opname gemaakt.
Heeft u nog vragen?
Wij beantwoorden ze graag.
Per mail: pao@law.leidenuniv.nl
Telefonisch: 071 527 8666
Volg onze LinkedIn pagina voor de laatste updates.
Zie ook: paoleiden.nl/veelgestelde-vragen
Bekijk ons cursusaanbod
Op zoek naar een juridische cursus in uw interessegebied? Bekijk ons actuele cursusaanbod.
Nieuwsbrief Leiden Law Academy
Op de hoogte blijven van interessante cursussen en specialisatieopleidingen in uw rechtsgebied? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Contactgegevens
Heeft u vragen over onze producten of diensten, of ontvangt u graag advies op maat? Neem dan contact met ons op!
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag per telefoon/mail tussen 09.00 – 12.30.
Per mail:
pao@law.leidenuniv.nl
Telefoon
071-5278666