Een geslaagde eerste editie Specialisatieopleiding WHOA-Herstructureringsdeskundige
De eerste editie van de Specialisatieopleiding WHOA Herstructurering Deskundige zit erop en alle deelnemers hebben hun diploma’s in ontvangst mogen nemen. Tijd voor een terugblik op de afgelopen editie en een vooruitblik op de volgende opleiding die op 16 september a.s. van start gaat.
Nadat op 1 januari 2021 de veelbesproken Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking trad, stonden hoofddocenten Jan Adriaanse, Harold Koster en Reinout Vriesendorp al in de startblokken om de specialisatieopleiding in te richten. De WHOA wet gaat het namelijk gemakkelijker maken om ondernemingen in zwaar weer door middel van een onderhands akkoord te reorganiseren, maar daarvoor zijn diverse competenties en vaardigheden nodig.
Een terugblik op de eerste editie
Jan Adriaanse, hoofddocent en daarnaast hoogleraar turnaround management aan de Universiteit Leiden, kijkt positief terug: “We hebben een programma gemaakt waar we naast het uitleggen van de WHOA wet, ook aandacht hebben besteed aan turn around management, mediation en valuation. Met name de multidisciplinaire aanpak is succesvol gebleken, ook omdat er voor WHOA meerdere competenties nodig zijn. We waren daarom aangenaam verrast dat een brede groep van deelnemers deelnamen. Uit de juridische- en de financiële praktijk: juristen, maar ook turnaround managers, financieel adviseurs en interim managers. Door de interactieve opzet kunnen deelnemers veel van elkaar leren. Deze eerste editie is erg goed verlopen. Geheel online, dat was spannend, maar ook dat verliep heel goed.”
En gelukkig waren niet alleen de docenten positief over deze eerste editie, ook de deelnemers waren erg te spreken over de opleiding na hun deelname.
Dhr. A. van Kleij (deelnemer van de eerste editie): “De Specialisatieopleiding WHOA-Herstructureringsdeskundige heeft mij gebracht wat ik nodig had op dit terrein. De opleiding is breed en diep met een grote diversiteit aan onderwerpen en deskundige docenten. Het is online ook interactief met een goede mix van theorie en praktijk. Bijzonder interessant is het belang van stakeholder management en het schrijven van een paper is een uitdaging!”
Dhr. A. Elting (deelnemer van de eerste editie): “De opleiding heb ik als zeer leerzaam ervaren. Universiteit Leiden heeft een divers programma weten samen te stellen. Zowel juridische als niet-juridische aspecten komen aan bod en ieder onderwerp wordt daarbij vanuit meerdere invalshoeken beschouwd. Voor mij als niet-jurist, waren de juridische colleges en literatuur goed te volgen en een welkome aanvulling op mijn financiële en bedrijfskundige kennis. Wegens de corona-omstandigheden werden de colleges online gegeven maar door de chatfunctie, het achteraf toezenden van antwoorden op vragen en de chatrooms was er voldoende ruimte voor verdieping. De opleiding geeft een goed en concreet totaaloverzicht van alle aspecten van de WHOA. Voor mijn praktijk een zeer waardevolle opleiding.”
De tweede editie van de specialisatieopleiding WHOA
Met ruim 140 deelnemers was deze eerste editie dik voltekend. We hebben veel positieve feedback gekregen en door deze waardevolle feedback zullen we in de tweede editie een aantal accenten verleggen.
“We hopen natuurlijk dat Covid-19 in september achter ons ligt, maar de overheid zal vanaf dan de steunpakketten, om bedrijven te ondersteunen, verkleinen, waardoor de WHOA erg actueel zal blijven. De kern van de opleiding blijft hetzelfde. We zullen meer aandacht besteden aan fiscale aspecten. De rol van de fiscus als schuldeiser is een belangrijk aspect bij de WHOA.
Wat we ook verwachten is dat, met name door de interessante line up van docenten die betrokken zijn bij WHOA cases, we nu veel meer WHOA case materiaal kunnen gebruiken. Tijdens de eerste editie was er nog amper case materiaal, omdat de WHOA kort daarvoor in werking trad. Doordat cases de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden, zal de volgende editie meer case gericht zijn ten opzichte van de vorige editie.”
Lees in dit eerdere interview met Jan Adriaanse meer over wat de programmering van de specialisatieopleiding inhoudt.
Doelgroep van de opleiding
De specialisatieopleiding WHOA-Herstructureringsdeskundige is gericht op turnaround managers, adviseurs, juristen, curatoren, bankiers, insolventierecht juristen, financieel specialisten, accountants en financieel interim managers.
Van deelnemers wordt verwacht dat zij enkele jaren praktijkervaring hebben in het vakgebied van ondernemingen in zwaar weer. Daarnaast is een academische werkhouding vereist.
“De WHOA heeft geen gebruiksaanwijzing, u zult daar zelf als deskundige een eigen weg in moeten zien te vinden. Onze opleiding voorziet daarin, door de interactieve opzet”, aldus Jan Adriaanse.
Inschrijven Specialisatieopleiding WHOA-Herstructureringsdeskundige
Bent u enthousiast geworden en wilt u zich dit najaar ook verdiepen in de WHOA wet en zich specialiseren tot WHOA Herstructurering Deskundige? Schrijf u nu in!
De opleiding bestaat uit 6 bijeenkomsten vanaf donderdag 16 september tot en met donderdag 2 december van 14.30 tot 21.00 uur. Er zijn 30 NOvA-punten en 30 NiRV-punten te behalen na deelname. De kosten voor deze opleiding bedragen €3950,00 vrij van BTW.
Schrijf u in!
Geïnteresseerd in de Specialisatieopleiding WHOA-Herstructureringsdeskundige? Lees meer informatie en schrijf u in.
Nieuwsbrief Leiden Law Academy
Op de hoogte blijven van interessante cursussen en specialisatieopleidingen in uw rechtsgebied? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Contactgegevens
Heeft u vragen over onze producten of diensten, of ontvangt u graag advies op maat? Neem dan contact met ons op!
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag per telefoon/mail tussen 09.00 – 12.30 en 13.30 – 16.00
Per mail:
pao@law.leidenuniv.nl
Telefoon
071-5278666