De 4e Leidse WHOA-specialisatieopleiding | start sept'23
WHOA staat voor Wet homologatie onderhands akkoord en is 1 januari 2021 in werking getreden. Met deze wet heeft de wetgever een impuls gegeven aan de praktijk van herstructurering in Nederland. De WHOA maakt het gemakkelijker om ondernemingen in zwaar weer door middel van een onderhands (dwang)akkoord te reorganiseren. Het doel van de wetgever met de WHOA is om het aantal faillissementen terug te dringen. Dit is opgezet vanuit de gedachtegang dat bij een faillissement veel waarde verloren gaat. Een onderhands akkoord biedt voordelen voor schuldeisers, werknemers en andere betrokkenen.
Economische onrust, vraag groter naar WHOA herstructureringsdeskundigen
Er is al enige tijd sprake van economische onrust en het aantal herstructureringen en faillissementen neemt toe. Er zijn tot nu toe ruim 140 WHOA uitspraken geweest. Daarnaast lijkt de wet in de praktijk als een stok-achter-de-deur te werken om er toch samen uit te komen.
Waarom de specialisatieopleiding WHOA en waarom in Leiden?
Als een onderneming met een WHOA-traject bezig is en een professional wordt ingeschakeld dan wordt vaak gevraagd of de opleiding in Leiden is gevolgd. De opleiding in Leiden geeft een signatuur, het is een pre.
Wie zouden de opleiding moeten volgen?
De ervaring leert inmiddels dat de opleiding een grote diversiteit aan deelnemers aantrekt. Het gaat om juristen, curatoren, maar ook bankiers, financieel specialisten, valuators, herstructureringsadviseurs en ook turnaround-managers.
De specialisatieopleiding WHOA Herstructeringsdeskundige van Leiden Law Academy biedt u de mogelijkheid om in een kort tijdsbestek kennis over de nieuwe wet op te doen en inzicht te krijgen in de belangrijkste financiële vraagstukken hieromtrent. Ook worden praktijkervaringen en ontwikkelingen in de jurisprudentie gedeeld, om met dit alles over de gevraagde kennis en vaardigheden van een herstructureringsdeskundige te beschikken.
Inhoud van de opleiding
De volgende kennis en vaardigheden zijn voor een herstructureringsdeskundige belang:
- Kennis van de WHOA, overige relevante juridische vraagstukken en jurisprudentie.
- Oorzakenanalyse: het onderzoeken waarom de onderneming in de problemen is gekomen en of de onderneming in beginsel levensvatbaar is (na herstructurering)
- Reorganisatieplan: het kunnen opstellen, analyseren, succesvol uitvoeren van een reorganisatieplan
- Waarderingsvraagstukken in de WHOA: het kunnen beoordelen van de reorganisatiewaarde versus de liquidatiewaarde
- Stakeholder management: het vaststellen van de juridische en bedrijfseconomische posities van schuldeisers, en hoe daar mee te worden om te gaan
- Kennis van conflictmanagement, onderhandeling, mediation: hoe overtuig je stakeholders in een WHOA situatie om mee te werken?
De specialisatieopleiding WHOA richt zich op al deze aandachtspunten: financieel, juridisch, onderhandeling, conflictmanagement en valuation.
Opbouw van de opleiding
De opleiding bestaat uit een zestal opleidingsbijeenkomsten van twee dagdelen. De leergang is multidisciplinair en heeft een interactieve opzet. Er worden verschillende casussen besproken, waardoor deelnemers een koppeling kunnen maken met praktijkgerichte kwesties. De opleiding vindt plaats in Leiden.
Het docententeam
Het docententeam bestaat uit Leidse wetenschappers, met zowel een theoretische als praktische achtergrond. Daarnaast worden onderdelen van de bijeenkomsten ingevuld door ervaren specialisten die werkzaam zijn bij gerenommeerde advocatenkantoren, banken en adviesbureaus. Ook vanuit de rechterlijke macht worden ervaringen en inzichten gedeeld.
Terugblik eerste edities & reviews oud deelnemers
De eerste drie edities van de WHOA specialisatieopleiding (2021 en 2022) waren een groot succes, en vele alumni gebruiken de opgedane WHOA-vaardigheden in hun dagelijkse praktijk.
Een aantal reacties van oud deelnemers:
- "Veel geleerd. Zeer kundige docenten. Goed georganiseerd."
- "Voor collega's die herstructureringsdeskundige willen worden, is de Specialisatieopleiding WHOA-Herstructureringsdeskundige van Juridisch PAO Leiden een must!"
- "Ik ben blij dat ik heb gekozen voor deze opleiding, zonder overigens de intentie te hebben om herstructureringsdeskundige te worden. Ik zocht naar diepgang over de nieuwe WHOA wetgeving."
- "Praktijkcasussen tijdens de verschillende bijeenkomsten zijn erg leerzaam geweest."
- "Kwalitatief hoogstand onderwijs, prettige sessies, leerzaam, onderhoudend."
Interesse in de WHOA specialisatieopleiding?
Inschrijven voor de nieuwe editie van de Specialisatieopleiding WHOA Herstructureringsdeskundige is nu al mogelijk. Voor vragen kunt u contact met ons opnemen.
Bekijk ons cursusaanbod
Op zoek naar een juridische cursus in uw interessegebied? Bekijk ons actuele cursusaanbod.
Nieuwsbrief Leiden Law Academy
Op de hoogte blijven van interessante cursussen en specialisatieopleidingen in uw rechtsgebied? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Contactgegevens
Heeft u vragen over onze producten of diensten, of ontvangt u graag advies op maat? Neem dan contact met ons op!
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag per telefoon/mail tussen 09.00 – 12.30.
Per mail:
pao@law.leidenuniv.nl
Telefoon
071-5278666