Jeugdrecht: ‘Je bent mens met de mensen’
Mr. dr. Maria de Jong is universitair docent jeugdrecht aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Maria de Jong coördineert de vernieuwde Specialisatiecursus Bijzondere Curator op 6 en 7 juni 2024. |
Leiden Law Academy ging met Maria de Jong in gesprek over de aantrekkingskracht van het jeugdrecht, de dagelijkse praktijk van het werken met kinderen en de vernieuwde Specialisatiecursus Bijzondere Curator.
Mr. dr. Maria de Jong over het jeugdrecht:
‘Je bent mens met de mensen’
Hoe bent u als docent terecht gekomen bij de afdeling jeugdrecht van de Universiteit Leiden?
"In de tijd dat ik Rechten studeerde aan de Universiteit Leiden deed ik mee aan een Honours class over internationale kinderbescherming van Mariëlle Bruning, nu hoogleraar Jeugdrecht. Ik vond dat direct ontzettend leuk, en besloot dat ik hiermee verder wilde. Omdat er toen nog geen master Jeugdrecht of familierecht bestond in Nederland ben ik in Engeland een jaar familierecht gaan studeren.
Toen ik terugkwam in Leiden om promotieonderzoek te doen, kwam ook de master Jeugdrecht in Leiden van de grond, waarbij ik nog heb meegeholpen om de opleiding geaccrediteerd te krijgen.
De rechtenfaculteit in Leiden is nog steeds de enige met een masteropleiding Jeugdrecht in Nederland."
Wat trok u zo aan in het jeugdrecht?
"Ik vond het samenspel tussen kinderen en ouders en de staat die zich daar wel of niet mee bemoeit heel interessant.
Het gaat eigenlijk altijd over belangrijke, vaak actuele thematiek, zoals vaccinatie, kinderen en klimaat, uithuisplaatsingen van jonge kinderen."
Heeft u ook daadwerkelijk in de praktijk gewerkt binnen het jeugdrecht?
"Jazeker, dat was nadat ik mijn proefschrift had afgerond over de gesloten jeugdhulp, dus over kinderen die worden opgesloten op opvoedkundige gronden. In Nederland kwam dat in die tijd (2016) zo’n 3.000 keer per jaar voor. Gelukkig is dat nu wel fors minder.
Vervolgens heb ik zeven jaar als familierecht advocaat gewerkt. Sinds juli 2023 ben ik weer terug bij dezelfde afdeling waar ik mijn proefschrift geschreven heb."
Wat maakt het jeugdrecht voor u zo waardevol?
"Je komt als advocaat heel dicht bij gezinnen en dat vind ik mooi.
Het is noodzakelijk om heel veel van ze te weten om mensen te kunnen helpen, dus je bouwt een vertrouwensband op. Met een hele duidelijke taak trek je toch een poosje op met die gezinnen, je bent iemands raadsvrouw in de breedste zin van het woord."
Mijn patroon zei altijd: Je bent mens met de mensen
En tegelijkertijd moet je ook beseffen dat het recht toch ook een heel beperkt middel is.
Je hebt geen invloed op onderliggende trauma’s en gedrags-gerelateerde problematiek. In die zin is je rol als advocaat ook bescheiden: je dient een verzoek in, je begint een kort geding, je start een dagvaarding op, maar dat zijn vaak ook hele ongenuanceerde stappen, terwijl je ook zo graag zou willen dat mensen geholpen worden.
En soms verwachten mensen ook teveel van datgene wat je kunt doen via het recht.
Wat doet een bijzondere curator?
"Die bijzondere curator is iemand die de rechtbank adviseert, en daarbij primair kijkt en acteert vanuit de belangen van het kind. Die moet je eerst goed in kaart brengen.
De rechtbank heeft niet alleen heel veel behoefte aan goede advocaten die dit doen, maar daarnaast ook aan hele goede gedragsdeskundigen. Bijzondere curatoren zijn dus bij uitstek mensen die verschillende talenten hebben.
Je moet ten eerste heel goed met kinderen kunnen communiceren, heel goed verslagen kunnen maken en daarnaast ook nog eens kunnen begrijpen hoe het juridische spel werkt. Alleen dan kun je echt doelgericht adviseren."
U coördineert de nieuwe specialisatiecursus van de Leiden Law Academy Bijzondere Curator. Wat kan de cursist daarvan verwachten?
"Het mooie van de tweedaagse Specialisatiecursus Bijzondere Curator is dat wij echt een hele duidelijk vertaalslag willen maken naar de praktijk. Je krijgt je les van een advocaat en twee orthopedagogen die allen tevens bijzondere curator zijn, en bovendien van drie hele ervaren rechters in het jeugdrecht.
De advocaat en de orthopedagogen laten je alle verschillende invalshoeken zien waar je mee te maken krijgt, zowel de juridische als de menselijke kant van de zaken. De rechters delen met name wat zij dagelijks meemaken in de praktijk en vooral wat zij nodig hebben en verwachten van de bijzondere curator en in het bijzonder welke vragen ze hen voorleggen.
Aan de hand van praktische casussen leren wij je hoe de bijzondere curator te werk gaat."
-------------------------------------------------------
Meer informatie over hoe je bijzondere curator kunt worden
Voor benoeming tot bijzondere curator moet je al advocaat zijn met de specialisatie familie- en jeugdrecht óf je moet academisch geschoold gedragswetenschapper zijn (orthopedagoog).
Op de website van Stichting Bijzondere Curator Nederland vind je meer informatie over alle voorwaarden waaraan je moet voldoen om voor benoeming tot bijzondere curator. Onderdelen daarvan zijn een examen en een assessment.
Op https://stichtingbcn.nl/ kun je inschrijven voor examen en assessment, en registreren voor de Raad van rechtsbijstand.
- Meer informatie over de vernieuwde tweedaagse Specialisatiecursus Bijzondere Curator - 6 & 7 juni 2024
- Meer informatie over de opleiding Actualiteiten Jeugdrecht voor advocatuur - 17 juni 2024
Bij Leiden Law Academy kunt u kiezen uit verschillende nascholingen op het gebied van jeugdrecht.
Bekijk ons opleidingsaanbod.
Bekijk ons cursusaanbod
Op zoek naar een juridische cursus in uw interessegebied? Bekijk ons actuele cursusaanbod.
Nieuwsbrief Leiden Law Academy
Op de hoogte blijven van interessante cursussen en specialisatieopleidingen in uw rechtsgebied? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Contactgegevens
Heeft u vragen over onze producten of diensten, of ontvangt u graag advies op maat? Neem dan contact met ons op!
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag per telefoon/mail tussen 09.00 – 12.30.
Per mail:
pao@law.leidenuniv.nl
Telefoon
071-5278666